Δώδεκα startups της υψηλής τεχνολογίας ανοίγουν φτερά

Mε 12 καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα στον χώρο της τεχνολογίας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων INVENT ICT που στηρίζει η θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Στο πλαίσιο της αποφοίτησης τα 12 επιχειρηματικά σχήματα που επωάστηκαν για 12 μήνες στη θερμοκοιτίδα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με μεγάλη επιτυχία σε εκπροσώπους χρηματοδοτικών σχημάτων (Funds) που παρευρέθησαν όπως είναι η Metavallon, η Velocity Partners, το UNI.Fund και η PN Value, κα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η έναρξη του β’ κύκλου του προγράμματος, για το οποίο αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν έως τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στη διεύθυνση inventict.gr/apply/.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Γκόλιας, ο Δ/της του ΕΠΙΣΕΥ κ. Ιωάννης Βασιλειου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ κ. Γ. Στεφανόπουλος, το επιστημονικό συμβούλιο του προγράμματος (οι καθηγητές του ΕΜΠ Γ. Καλογήρου, Β. Μάγκλαρης, Α. Τσακανίκας), o ιδρυτής των ID/GC Μ. Στάγκος και ο συντονιστής του Invent ICT Δρ. Ε.Σιώκας, ενώ παρευρέθηκαν και καθηγητές του ΕΜΠ και άλλων ιδρυμάτων που στηρίζουν τη θερμοκοιτίδα, καθώς και δημοσιογράφοι και στελέχη των εταιρειών κινητών επικοινωνιών (μέλη της ΕΕΚΤ).

O πρώτος κύκλος λειτουργίας της θερμοκοιτίδας δέχθηκε περισσότερες από 60 αιτήσεις ομάδων που προέρχονται από το ΕΜΠ και από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πειραιά) και άλλες πολυτεχνικές σχολές, εκ των οποίων είκοσι πέντε ομάδες έλαβαν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δώδεκα (12) από αυτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, δίνοντας στην αγορά τεχνολογικές λύσεις για τους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της υγείας, του τουρισμού, του gaming, του αθλητισμού.

Διακρίσεις

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις που διακρίθηκαν ήταν οι ομάδες: InAccel που σχεδιάζει και υλοποιεί επιταχυντές επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον cloud, η Cellular Security Monitor που έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης της ασφάλειας κυψελωτών δικτύων, η Siba που έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο, χαμηλού κόστους προϊόν για έξυπνα κτίρια, η Free on Trip που προτείνει μία δυναμική υπολογιστική μηχανή που θα προσφέρει επιλογές κλειδωμένων τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια και το Ηοpwave που είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει υπηρεσίες και δραστηριότητες για ταξιδιώτες & πρακτορεία, αλλά και για ιδιώτες που αναζητούν συνεργάτες σε νησιά σε όλη την Ελλάδα.

Στον τομέα της Υγείας, η Nous4Health που έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης, ενώ η Purposeful έχει αναπτύξει μία υπολογιστική μεθοδολογία για την επαναστόχευση φαρμάκων με άξονα τις σπάνιες και παραμελημένες ασθένειες. Ακόμα, η Oro έχει αναπτύξει μία εφαρμογή για έξυπνες τηλεοράσεις, η Knowlers δημιουργεί παιχνίδια με βάση τη γνώση και η InLife παρέχει παιχνίδια σοβαρού σκοπού με βάση τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Η τεχνολογική θερμοκοιτίδα υποστήριξε κατά το πρώτο έτος 25 ομάδες που εισήλθαν με μία επιχειρηματική ιδέα στον τομέα του ICT, η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας κατά τη στιγμή ένταξής της και κοινό ζητούμενο την εξέλιξή τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα.

 

Πηγή CNN Greece