Από τα «έξυπνα» κτίρια στις αξιοκρατικές προσλήψεις

Δύο ελληνικές startups προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αναδεικνύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες σε έναν από τους βασικότερους παίκτες στο διεθνές ταμπλό της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης. Και όταν μιλάμε για επικοινωνία, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτή μεταξύ ανθρώπων, αλλά και μεταξύ μηχανών. Σήμερα, αν και βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου, ήδη έχουμε πολλές δεκάδες εκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές διεθνώς. Οι έξυπνες πόλεις, τα ευφυή συστήματα, οι αισθητήρες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), το cloud computing φέρνουν ένα νέο διασυνδεδεμένο μέλλον.

Τα «έξυπνα» κτίρια, για παράδειγμα, θα προστατεύουν την υγεία και θα διασφαλίζουν την άνετη και υγιή διαβίωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 4,3 εκατ. πρόωροι θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, που είναι γνωστό ως «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», στοχεύει η ομάδα Hyades, μια από τις 25 δυναμικές τεχνολογικά startups που φιλοξενούνται στη θερμοκοιτίδα Invent ICT. Οπλα της σε αυτή τη μάχη είναι ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και εφαρμογές του IoT.

Στόχος των μελών της ομάδας, των Ελευθερίας Κατσίρη, Αγγελου Πρωτοπαπά, Δημήτρη Κατσίρη και Αλέξανδρου Γαζή, αποτελεί η ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά ενός καινοτόμου προϊόντος για smart buildings, το οποίο θα αποτελείται από κλωβούς αισθητήρων χαμηλού κόστους, δικτυακή πύλη και ενεργοποιητές. Αυτό θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε τρία κτίρια διαφορετικών χρήσεων (κατοικία, σχολείο, νοσοκομείο).

Συνοδεύεται από εφαρμογές ανάλυσης των περιβαλλοντικών δεδομένων στο νέφος με τη χρήση εφαρμογών του IoT. Οι μετρήσεις όλων των παραμέτρων που ορίζουν τα διεθνή πρότυπα είναι συνεχείς και σε πραγματικό χρόνο. Ενσωματωμένο λογισμικό θα εγκαθίσταται στις δικτυακές πύλες για τη μηχανική μάθηση βάσει των μετρήσεων και για τον έλεγχο των ενεργοποιητών με σκοπό την επίτευξη των επιθυμητών συνθηκών.

Η εξέλιξη αντίστοιχων καινοτόμων τεχνολογικών ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις είναι ο στόχος της θερμοκοιτίδας Invent ICT. Εκεί ενώνουν τις δυνάμεις τους η μονάδα καινοτομίας ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ και ο οργανισμός Industry Disruptors Game Changers, με τη στήριξη της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). «Η σύμπραξη αυτή αναδεικνύει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας το οποίο χρειάζεται η χώρα μας για να προχωρήσει μπροστά» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των IDGC.

Ο καλύτερος κερδίζει

Το μότο «ο καλύτερος κερδίζει» φαίνεται πως έχει εμπνεύσει και μάλιστα μακρόπνοα την ομάδα μιας ακόμη νεοφυούς επιχείρησης. Εχοντας αναπτύξει ένα παιχνίδι κουίζ, οι Knowlers δίνουν τη δυνατότητα στους διαγωνιζόμενους να διεκδικήσουν ένα έπαθλο, που μπορεί να είναι από ένα χρηματικό ποσό μέχρι ένα αντικείμενο ή μια υποτροφία. Μια σειρά ερωτήσεων, με χρονικό περιορισμό για την απάντηση, στο πεδίο ενδιαφέροντος που επιλέγουν να διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες κρίνει τον νικητή.

Η πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί και θα λανσαριστεί πιλοτικά στο επόμενο διάστημα αποτελεί το πρώτο βήμα για τους Knowlers. Οραμα του εμπνευστή αυτής της ιδέας, κ. Γιώργου Μανουσάκη είναι να αξιοποιηθεί το knowhow που αναπτύσσεται καθώς και τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με τον χρόνο και το επίπεδο απόκρισης για τη δημιουργία, σε δεύτερο στάδιο, μιας νέας πλατφόρμας ως εργαλείου αξιοκρατικών προσλήψεων. Η τετραμελής ομάδα συμπληρώνεται από τους κ. Στέφανο Λίντα και Μάριο Παπαδόπουλο στον τομέα του προγραμματισμού και τον κ. Παύλο Παυλίδη στο μάρκετινγκ.

Στο μονοπάτι που ακολουθούν οι νέοι φοιτητές, ερευνητές και απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, που θέλουν να εξελίξουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε πραγματικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα του Invent ICT παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη. Οι βασικοί άξονες είναι, από τη μια, η μεθοδολογία της εξατομικευμένης συμβουλευτικής που έχει αναπτύξει ο κόμβος ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ και συγχρόνως η αξιοποίηση της εμπειρίας των IDGC και του διεθνούς δικτύου συνεργατών τους για θέματα δικτύωσης, καθοδήγησης και επιχειρηματικής επώασης.
Η θερμοκοιτίδα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες που συμμετέχουν να συναντήσουν έμπειρα στελέχη της αγοράς και του ακαδημαϊκού χώρου που θα βοηθήσουν με πρακτικό τρόπο στην ωρίμαση της επιχειρηματικής τους ιδέας στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

 

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=922503