To ΕΜΠ, το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, αποτελεί μιαν ανεξάντλητη δεξαμενή στελεχών για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ερευνητών για ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς και στον ελληνικό χώρο, καθώς και δυνάμει επιχειρηματιών. Αναμφισβήτητα διαθέτει καταρτισμένο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που θεωρούνται αιχμής στην τεχνολογία και στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, το ΕΜΠ έχει σήμερα περισσότερους από 10.000 ενεργούς φοιτητές, περισσότερους από 2.000 υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές, ένα ποσοστό εκ των οποίων ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με κλάδους των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Παράλληλα, εμφανίζει έντονη ερευνητική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου με διαχρονικά σημαντικές επιδόσεις (με όρους συμμετοχής, συντονισμού και κεντρικού ρόλου στα ερευνητικά δίκτυα που σχηματίζονται σε ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα [5ος οργανισμός στην Ευρώπη και 1ος στην Ελλάδα σε συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα Πλαίσιο (FPs, 1984-2013, STEPtoRJVs Databank, ΕΒΕΟ/ΕΜΠ), με εξαιρετικές επιδόσεις στις θεματικές περιοχές των ΤΠΕ]. Συνεπώς, η Πολυτεχνειακή κοινότητα αποτελεί μια νησίδα ερευνητικής αριστείας και ένα φυτώριο στελεχών για τεχνολογικά εγχειρήματα εντάσεως γνώσης που μπορεί να μετασχηματιστεί σε πηγή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας είτε με τη δημιουργία αυτοτελών νεοφυών επιχειρήσεων είτε για επιχειρηματική ανάπτυξη (business development) στο πλαίσιο υφισταμένων επιχειρήσεων.

Το ΕΠΙ.νοώ συστάθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (Μονάδα Καινοτομίας και Έρευνας) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Με προσήλωση στις αξίες του σεβασμού και της ισότητας, της αφοσίωσης και της ευθύνης, του ήθους και της ακεραιότητας, της καινοτομίας και δημιουργικότητας, του επαγγελματισμού
και της ποιότητας, αναλαμβάνει την αποστολή:
να δώσει διέξοδο στην απορρόφηση των αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών και άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αντίστοιχης κατεύθυνσης, να συμβάλλει ενεργά στη μακροπρόθεσμη περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, να υποστηρίξει καινοτόμες ιδέες που θα παρέχουν ουσιαστικές λύσεις σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα και να ενθαρρύνει τη συνεχή συνεργασία ανάμεσα στο επιχειρηματικό κόσμο, τα πανεπιστημιακά / ερευνητικά ιδρύματα και το δημόσιο τομέα.
Το ΕΠΙ.νοώ παρέχει δωρεάν ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών ενημέρωσης, συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και δικτύωσης σε μηχανικούς (μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές,
ερευνητές και νέους επιχειρηματίες) που επιθυμούν να μετατρέψουν τις ώριμες καινοτόμες ιδέες τους σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα προϊόντα που θα διοχετευθούν στην αγορά. Η συμβολή μας είναι υποβοηθητική και ενθαρρυντική, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τον αποδέκτη των υπηρεσιών μας, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης και υλοποίησης του έργου.