Οι ομάδες του Invent-ICT συναντούν τους επικεφαλής των σημαντικότερων εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες

Ο Γιώργος Παππάς, Country Manager της Ericsson Hellas Α.Ε, έδειξε το συναρπαστικό μέλλον που μας επιφυλάσσει το 5G, αναλύοντας στις ομάδες της θερμοκοιτίδας Invent-ICT πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις.

Η διασύνδεση των ελληνικών startups με τους εκπροσώπους της αγοράς αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες εμπειρίες που οφείλουν να βιώσουν οι νέοι επιχειρηματίες. Η ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο B2B δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασιών, προσφέρει πολύτιμη τροφή για σκέψη, και παράγει αξία για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτή τη φιλοσοφία, η θερμοκοιτίδα Invent-ICT εγκαινίασε την Τετάρτη 29 Μαΐου την πρωτοβουλία «CEO Nights», στην οποία διευθύνοντες σύμβουλοι από τον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας, συναντούν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών της Ελλάδας.

Οι ομάδες του Α’ και Β’ κύκλου του Προγράμματος, οι μέντορες, και οι coaches τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Country Manager της Ericsson Hellas Α.Ε, Γιώργο Παππά για τις νέες τεχνολογικές τάσεις (5G, Industry 4.0, IoT), και πώς αυτές θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για την επιχειρηματικότητα.

Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παππάς, το 5G αποτελεί τη μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία 20ετία και θα ανοίξει νέους δρόμους στα κλαδικά συστήματα και στην αγορά εργασίας, στους οποίους οι νεοφυείς επιχειρήσεις όπως αυτές που αναδεικνύει η θερμοκοιτίδα Invent-ICT, αναμένεται να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα. «Oι startups θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην συνεργατικότητα κατά την εμπορευματοποίηση του 5G», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις τεχνολογικές δυνατότητες της Πέμπτης Γενιάς ασύρματων δικτύων, ο Γιώργος Παππάς στάθηκε στα τρία χαρακτηριστικά που θα την κάνουν να ξεχωρίσει: Αξιοπιστία, Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 5G θα «τρέχει» περίπου είκοσι φορές γρηγορότερα από το 4G, η κινητή ευρυζωνικότητα θα εκτοξεύσει τις επικοινωνίες, ενώ η διάδραση ανθρώπου με άνθρωπο μέσω μηχανών θα περάσει στην εποχή της διάδρασης μηχανής με μηχανή αδιάκοπα, χωρίς παρεμβάσεις. Εφαρμογές όπως η απομακρυσμένη ιατρική εξέταση, η πλήρης αυτοματοποίηση των πόλεων μέσω του Διαδικτύου των πραγμάτων και η αυτόνομη οδήγηση, είναι μόνο μερικές από τις αναρίθμητες ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω του 5G στην κοινωνία και την οικονομία.

Διαρκής αναζήτηση συνεργασιών

Αναφερόμενος στη σχέση της Ericsson με το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο Γιώργος Παππάς τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται διαρκώς σε επαφή

με κοινότητες όπως αυτή του Invent-ICT, ανέλυσε τα διεθνή εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία για ανάδειξη καινοτομιών, ενημερώνοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες για τους τρόπους που μπορούν να στείλουν τις ιδέες τους ώστε να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες. «Στην Ericsson Hellas Α.Ε. είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να προσθέσει αξία στην πρότασή μας προς τους πελάτες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στις ομάδες του προγράμματος.

Η σημασία των μεγάλων εταιρειών για το startup οικοσύστημα

Ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ και του προγράμματος InventICT, στάθηκε στα οφέλη και τον σημαντικό ρόλο των μηχανισμών υποστήριξης τεχνολογικών επιχειρηματικών σχημάτων, το Invent-ICT. Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι σκοπός της θερμοκοιτίδας και των δράσεων της είναι, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει επικοινωνία με όλους τους «παίκτες» που βρίσκονται στο οικοσύστημα της τεχνολογίας και να τους φέρει σε επαφή μέσα από εκδηλώσεις όπως τα «CEO Nights».

O Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής των Industry Disruptors-Game Changers δήλωσε: «Τα CEO Νights δημιουργούν υπεραξία για το οικοσύστημα γιατί φέρνουν τις ταλαντούχες ομάδες κοντά σε έμπειρους μάνατζερς της αγοράς. Μέσα από αυτές τις άτυπες Β2Β συναντήσεις οι startups παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε σημαντικούς διευθύνοντες συμβούλους και λαμβάνουν χρήσιμες συμβουλές για τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα».

Το πρόγραμμα Invent ICT υλοποιείται από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ) και τους Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.