H σημασία των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως μοχλός ανάπτυξης της καινοτομίας των οικονομιών παγκοσμίως έχει πλέον τεκμηριωθεί σε πλήθος εμπειρικών ερευνών. Η προώθηση της – οδηγούμενης από την καινοτομία- επιχειρηματικότητας (innovation driven entrepreneurship) συνιστά μια βασική πολιτική προτεραιότητα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κατευθύνσεις για την τόνωση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνουν αφενός τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που ενσωματώνουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις λειτουργίες τους. Οι λεγόμενοι ψηφιακοί επιχειρηματίες (digital entrepreneurs) χτίζουν πάνω σε βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, ανοιχτά και μεγάλα δεδομένα, κινητές και cloud computing λύσεις για να βελτιώσουν τις λειτουργίες της επιχείρησής τους και να εισάγουν νέες λύσεις στις συναλλαγές τους με πελάτες και προμηθευτές. Ειδικά μάλιστα στη σημερινή εποχή της πανδημίας – και εν μέσω αναπόφευκτων δυσκολιών – αναδεικνύονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μέσω της διείσδυσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξή τους.

Η διείσδυση των ΤΠΕ στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση και τόνωση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, της διεθνοποίησης και γενικά της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες εξελίσσονται ραγδαία, επηρεάζοντας πολλές βιομηχανίες και αλυσίδες αξίας, καθώς πιθανά εμπόδια εισόδου αμβλύνονται. Την ίδια στιγμή υφιστάμενες επιχειρήσεις μπορούν να ακολουθήσουν  μια διαδικασία δημιουργικής καταστροφής προκειμένου να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να καινοτομήσουν και να κάνουν εξαγωγές.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα INVENT ICT εξυπηρετεί και προωθεί αυτό τον στόχο: την ενθάρρυνση και ενεργό υποστήριξη ερευνητικών ομάδων στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών, λύσεων και εφαρμογών οι οποίες θα μπορέσουν να υιοθετηθούν από επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας ώστε να βελτιώσουν τους όρους με τους οποίους ανταγωνίζονται στο διεθνοποιημένο περιβάλλον, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στη χώρα, με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες ευελπιστώντας σε ακόμα εμφατικότερα αποτελέσματα.

 

Άγγελος Τσακανίκας

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ