Σταύρος Σολωμός
Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταύρος Σολωμός είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ, 2001) με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Φυσική Περιβάλλοντος / Μετεωρολογία (ΕΚΠΑ 2003) και διδακτορικό στην Φυσική της Ατμόσφαιρας / Ανάπτυξη ατμοσφαιρικών μοντέλων (ΕΚΠΑ 2011). Από το 2006 έως το 2013 εργάστηκε ως υποψήφιος διδάκτορας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Μοντέλων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2013-2020 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ-EAA). Το 2020 εξελέγη Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μοντελοποίηση των ατμοσφαιρικών διεργασιών για τη μελέτη φαινομένων που εκτείνονται από πλανητική μέχρι μέση και τοπική κλίμακα. Έχει 34 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (h-index =14), περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή συνέδρια με κριτές και πλήθος τεχνικών εκθέσεων. Είναι κριτής σε 17 επιστημονικά περιοδικά και κριτής ερευνητικών προτάσεων και έχει συμμετάσχει σε 10 διεθνείς πειραματικές εκστρατείες σχετικές με τη μελέτη της ατμόσφαιρας ως υπεύθυνος για την μοντελοποίηση των ατμόσφαιρικών διεργασιών.

Είναι μέλος στην ομάδα ανάπτυξης του ατμοσφαιρικού μοντέλου RAMS-ICLAMS του ΕΚΠΑ και των ατμοσφαιρικών μοντέλων FireHUB και DustHUB στο κέντρο διαχείρισης φυσικών καταστροφών BEYOND του ΕΑΑ. Έχει συμμετοχή σε περισσότερα από 30 Ερευνητικά Προγράμματα  και είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο έργο COST Action CA 16202, INDUST: International Network to Encourage the Use of Monitoring and Forecasting Dust Products. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία του μαθήματος “Δυναμική – Συνοπτική Μετεωρολογία” στο τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ ως Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής (αυτοδύναμη διδασκαλία, ΠΔ 407/80, τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ) για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 ενώ από το 2015 – 2019 ήταν διδάσκων στα μαθήματα “Earth System Science” και “Space Applications” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές”, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

http://www.academyofathens.gr/en/researchers/ssolomos

  • Client Name

  • Date Completion

  • Categories: