Δρ. Βασίλειος Νικολόπουλος
Head of Applied Research & Development / Innovation – Energy Unit, Mytilineos SA

Δρ. Βασίλειος Νικολόπουλος
Head of Applied Research & Development / Innovation
Energy Unit, Mytilineos SA
Intelen Co-founder

Futurology drives predictive Innovation


Linkedin

Ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος είναι διδάκτωρ Μηχανικός του Ε.Μ.Π. σε θέματα Ενεργειακής Πληροφορικής και Μαθηματικών αλγορίθμων, δραστήριος επιχειρηματίας, αλλά και Στέλεχος με 20ετή εμπειρία σε θέματα δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, διαχείρισης εταιρικής καινοτομίας καθώς και επιτυχούς διαδικασίας ψηφιοποίησης προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Κατάφερε να μετασχηματίσει την έρευνα του διδακτορικού του σε ένα παγκόσμια καινοτόμο προϊόν.

Ιδρυτής της deeptech εταιρίας Intelen, Inc, με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια από τις πιο επιτυχημένες scaleups Ελληνικές εταιρίες στον χώρο της ενέργειας, που ασχολήθηκε με την ανάλυση ενεργειακών δεδομένων και την ψηφιακή αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την κατανάλωση ενέργειας. Έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 40 προγράμματα σε Ευρώπη και Αμερική (συμπεριλαμβανομένου της Μυτιληναίος, κτλ), σε τομείς καινοτομίας, Artificial Intelligence, machine learning, της ψηφιακής ενέργειας, energy analytics και έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει 4 B2B global platform products για τον χώρο της Ενέργειας (Intelen  DiG), με πάνω από 1 εκατομμύριο ενεργειακούς χρήστες.

Είναι Head του Applied Research και Development | Innovation της Protergia, MYTILINEOS, όπου διευθύνει και συντονίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες, τις δράσεις καινοτομίας, τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, το Energy Digitization και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της Protergia, με βάση την πολυετή τεχνογνωσία και τεχνολογίες της Intelen (IP M&A). Επικεντρώνεται στους τρόπους μετατροπής των καινοτόμων αποτελεσμάτων της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες (Technology Transfer μέσω διαδικασιών Design Thinking). Είναι expert της ΕΕ (2020) σε θέματα Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας καθώς και μέλος του Editorial Board του εκδοτικού οίκου Frontiers, στον τομέα του BlockChain. Έχει διακρίσεις και βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο σε τομείς καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών ιδεών (ΟΟΣΑ, Silicon Valley, Βραβείο Κούρος, Cebit). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο για τα υπολογιστικά δίκτυα και πάνω από 50 δημοσιεύσεις και άρθρα για την ενέργεια, την καινοτομία και την τεχνολογία. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ, τομέας Καινοτομία) το 2012, είναι επισκέπτης Λέκτορας στο ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το ΠΑΠΕΙ και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Είναι μέντορας στον επιχειρηματικό accelerator StartupBootcamp και βρίσκεται στο top 100 rated μέντορας στο Founder Institute (FI) καθώς και seed investor σε πολλές νέες τεχνολογικές startups. Αριστούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Dundee, με διευρυμένες σπουδές στο Imperial College, το London School of Economics, την γαλλική Ecole Polytechnique και διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  • Client Name

  • Date Completion

  • Categories: